Underjordiska Fjärrvärmeverket
Orört i Mölndals underjord sedan 30 år
Mitt i centrala Mölndal ligger den underjordiska anläggningen som till en början hade kapacitet att förse närmare 2.000 hushåll med värme och varmvatten en kall vinterdag. Det var mitt under det kalla kriget som det gamla fjärrvärmeverket sprängdes in i Åbykullen, för att sedan tas i bruk 1964. Anläggningen kom att bli en viktig milstolpe för energiutvecklingen i Mölndal, men sedan verksamheten flyttade till Riskulla 1984 har bergrummet stått obrukat och ser i stort sett likadant ut som dagen då det lämnades.
Innan bergrummet byggdes på 60-talet så tog det närmare 10 år av förslag, förhandlingar och diskussioner innan den första spaden sattes i marken vid Åbykullen. Det var främst diskussioner kring lokaliseringen av bergrummet som drog ut på tiden, men också med vilket kommunalt ansvar som verksamheten skulle drivas. Till sist beslutade man att bygga vid Åbykullen och därmed påbörjades bygget av bergrummet som skulle bli närmare 15 meter från golv till tak och få en yta på så mycket som 1.000 kvadratmeter.
Placeringen av bergrummet valdes dels av säkerhetsskäl och dels estetiska skäl. Eftersom det var mitt under det kalla kriget så kunde risken för eventuella bombanfall inte uteslutas, därför valdes ett skyddat läge i berg. I mångas ögon är inte värmeverket en estetiskt tilltalande anläggning och således var det ypperligt att kunna gömma undan den i berget.
Trots att anläggningen sällan visas upp för allmänheten så har det spelats in en musikvideo för bandet Amaranthe i bergrummet, som i skrivande stund visats över sju miljoner gånger. Till musikvideon för låten The Nexus visas klipp av en parabol, samt militärfordon från Aeroseum ute på Säve. Resten som utspelar sig i ett bergrum spelades alltså in i det underjordiska fjärrvärmeverket.
Till en början hade fjärrvärmeverket (som i folkmun kallades för Berget) två hetvattenpannor med kapacitet att förse närmare 2.000 hushåll med värme och varmvatten en kall vinterdag. Det var från början tänkt att fjärrvärmeverket skulle värma Idrottshuset och närliggande skolor, men antalet anslutningar ökade snabbt.
År 1969 byggs fjärrvärmenätet ut och en tredje hetvattenpanna installeras i bergrummet, för att täcka flera nya kvarter som anslutits. Det är nu såpass trångt i berget att pannan först måste demonteras innan den kan tas in, för att sedan monteras ihop på plats.
I februari 1980 börjar det brinna i en del av fjärrvärmeverket. Branden som bröt ut mitt i natten sprider sig och slår ut hela anläggningen. Ingen jobbade i berget under natten, vilket resulterade i att ingen kom till skada och tre mobila panncentraler fick tas i drift medan anläggningen i berget reparerades.
Efter att fjärrvärmeverket idag stått obrukat i 30 år så kommer Mölndals Energi att riva ut bergrummet och bygga en anläggning för fjärrkyla. Det är ett projekt som kommer starta i början av nästa år (2015) och det kommer kosta ungefär 700.000 kronor att göra sig av med allt i bergrummet, men skrotningsvärdet uppskattas till ungefär samma summa. Gissningsvis kommer anläggningens skorsten att fortsätta användas som antennmast och hyras ut till diverse telebolag.
Slutligen vill vi tacka er som gjort detta besöket möjligt. Vi kommer inte skriva eller ge ut era namn men ni som hjälpte oss med besöket, vars namn börjar på C och R, ska ha ett stort tack från oss!
Denna artikeln skrevs av Richard Dahlgren.
Hej,
Vad är statusen på anläggningen idag, har den rensats ut till förmån för ny fjärrkylningsanläggning?
/Thomas
Det är tyvärr så att den har rensats ut för att göra plats för fjärrkyla. Vi var några av de sista som fick se och dokumentera den gamla anläggningen.
Lite färska bilder:
http://molndalsposten.se/nyheter/kylan-fran-berget-ska-svalka-gallerian/
Tack för länken! Kanske vore dags att göra ett återbesök!
Jag ingick som delprojektledare ansvarig för Elkraft och Instrumentering vid etapp 1 av byggnationen av Fjärrkylanläggningen/Mölndal Energi.
Etapp 1: 3 st. Kylmaskiner.
Det blev en bra anläggning vill jag påstå utan att påverkas av min delaktighet.
Om ni får tillåtelse att besöka anläggningen vilket jag hoppas, så studera ställverken, transformatorerna, korskopplingsskåpen och belysningen lite extra.
Dessa projekterades av undertecknad.
Jag ledde dessutom montageövervakningen fram till det att anläggningen godkändes och övertogs av beställaren Mölndal Energi.
Processkontroll i Stora Höga (numera Actemium) var huvudentreprenör och utförde ett mycket väl genomfört arbete av högsta kvalitet.
Kul! Vi har inga planer på att göra ett återbesök men kanske längre fram, eller om vi får möjlighet innan dess.