Skansberget

Uddevalla

Den 6 juni 1612 beslutade kung Kristian IV att befästa Galleberget med skansar, vilket fick berget att byta namn till Skansberget. Under många år framöver fick skansarna utstå hårda strider, som resulterade i en upprustning av skansarna i början på 1700-talet. Gyldenlöwefejden 1675 till 1679 är det sista kända slaget på Skansberget.

 

När Tyskland anföll Norge under dramatiska former den 9 april 1940 insåg man att gränsen mot Norge behövde en försvarslinje mot väst. Passet mellan Västerhavet och Vänern (Försvarslinjen Uddevalla – Vänersborg) ansågs bäst och blev en bakre försvarslinje för att stoppa ett eventuellt anfall av en fiende från väst. Framför denna linje byggdes spärrar vid samtliga vägar och järnvägar som hade förbindelse med Norge. Försvarslinjen Uddevalla – Vänersborg byggdes av soldater från I17, ingenjörtrupper från Skara och lokala hantverkare så som snickare, stenhuggare, bergsprängare och betongarbetare. Under uppförandet av försvarslinjen utvecklades en ny typ av värn, det så kallade Lindénvärnet som bestod av en stenkupol huggen i granit. Kupolen skulle erbjuda skydd mot flygbombning och artilleribeskjutning. Genom att den dessutom placerades på ett befintligt värn gav den på så vis ett extra skydd.

 

Skansarna placerade strategiskt ut i terrängen och naturen användes som ett redskap för att sinka fienden, sjöar och berg användes allt som oftast för att försvåra passage i brinnande krig.

 

Skansbergets placering mitt i Uddevalla med utsikt över både stad och hamninlopp blev en viktig placering, här byggdes två Lindénvärn som agerande vakande ögon över staden. Berget gav ett gott skydd för skansarna då dessa blev svåra att beskjuta med exempelvis stridsvagnar på grund av bergets höjd. Runtom skansarna finns skottgluggar vilket gör att fienden kan bekämpas oavsett från vilket håll de anfaller.

 

De flesta värnen är idag plomberade eller rivna, men lyckligtvis blev några bevarade för framtiden. Skansbergets värn är bevarade tack vare Uddevalla hemvärnskompani och kompanichef Björn Löfström. Längs linjen finns många vackra skansar beläget i den vackra naturen, men tyvärr behåller skansarna sin insida för sig själva.

Allt som oftast finns det skrönor och historier om dessa platser och även här finns en historia, den utspelar sig i ett kupolvärn på Kopparberget nära Skansberget. När soldaterna sköt inifrån värnet visades sig att ventilationen var för dålig. Tre soldater drabbades av krutgasförgiftning och fick föras till lasarettet i Uddevalla. Hur militären såg på detta förtäljer dock inte historien. Kronprins Gustav Adolf inspekterade Lindénvärnen och tyckte dessa var utomordentligt nymodiga och märkvärdiga. Kuriosa – Kronprins Gustav Adolf blev sedermera Kung Gustav VI Adolf 29 oktober 1950 fram till sin död 15 september 1973.

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.