Oscar II Fort

Västerbergets befästning

Vid inloppet till Sveriges största hamn vakar de två enorma 24 cm kanonerna, de utgjorde det sista hindret innan fienden kunde nå Göteborg med dess viktiga hamn. Det var häruppe, på Västerberget, på den södra sidan av inloppet som en fienden skulle mötas!

 

Det var tidigt som man insåg vikten av att skydda inloppet till Göteborg, redan 1899 påbörjades uppförandet av den nya befästningen, Oscar II fort. Datumet var 24 augusti då det första sprängskottet sköts av Oscar II själv. Efter sprängningarna skulle all sprängsten forslas bort med både järnväg och båt för att sedan dumpas i havet utanför fortet. Invändigt fick fortet träbeklädda väggar och för att undvika droppande vatten från taket så monterades plåttak i rummens innertak.

 

Det tog 8 år att bygga fortet som stod klart och ansågs krigsdugligt 1907. Redan då hade fortet många av dåtidens moderniteter såsom elektriskt ljus, vattentoaletter, telefon och mycket mer därtill. I berget skulle 300 man sköta fortet i händelse av krig och längs de långa gångarna i berget fanns förråd, mäss och logement som bestod av kojer likt de som finns på fartyg. Här fanns allt för att soldaterna skulle klara flera dagar instängda i fortet! Manskapet vid fortet ingick som en del i Karlskrona regemente, benämnt Älvsborgs kustartilleridetachement (KA2ä). Dessa inkvarterades 1902 på Nya Varvet och 1907 övertog kustartilleriet hela varvsområdet. Fångvårdsstyrelsen som dessförinnan brukat Nya Varvet avflyttade nu istället till Härlanda där ett nytt stadsfängelse upprättades samma år.

 

Under en period på 1940-talet flyttades de två 24 cm kanonerna M/04 till batteriet i Torslanda, innan de på senare år fick flytta tillbaka till fortet för att återigen vaka över hamninloppet till Göteborg. Även batteri Styrsö och batteri Stårholmen fick sina kanoner från Oscars II fort, men under 2000-talet återfördes kanonerna till fortet och placerades på sina ursprungliga platser. Efter att ha varit i aktivt bruk fram till 1955 togs fortet helt ur bruk på 1970-talet.

 

Fortet bestod av flera beväpningar och skydd för att hålla fienden på ett säkert avstånd. Runt fortet sprängdes stormgravar ut för att försvåra för fienden att kunna ta sig nära fortets kärna, dessa vallgravar skyddades av lätta pjäser (kontereskarpbatterier). Oscar II fort bestyckades med två stycken 24 cm kanoner M/1904, två stycken 15,2 cm kanoner M/1903 i pansartorn, fyra stycken 57 mm kanoner M/1899 i pansarkupol samt ett antal kaponjärkanoner runt om på fortet.

 

Ett stenkast ifrån fortet byggdes Götiska Batteriet (GB) som skulle skydda fortet, pjäserna var helt inbyggda i berget vilket gav ett väldigt bra skydd men dock en väldigt begränsad yta att skjuta på. Spärrbatteriet som denna typ heter ansvarade för att skjuta flankerande eld ifall fienden skulle ta sig förbi de stora 24 cm kanonerna på hjässan av Oscar II fort. Så sent som 1986 gick Götiska Batteriet ur organisationen. Namnet ”Götiska” erhölls med anledning av att Götiska förbundet bekostade installationen.

 

Oscar II fort ingick i Älvsborgs fästning som även bestod av ett mindre batteri på Stockholmsskär, men också mineringar, som exempelvis löpte från fortet ut till Nya Älvsborg. Det fanns även försänkningar eller stengärsgårdar som kunde orsaka grundstötning. År 1942 bytte Älvsborgs fästning namn till Göteborgs kustartilleriförsvar (GBK) och blev stamort för dåtida Älvsborgs kustartilleriregemente KA4.

 

De två 24 cm kanonerna på fortet står i öppna brunnar med självsänkande lavetter, vilket betyder att pjäsen stack upp över kanten när de sköt, för att sedan sjunka ner med hjälp av rekylen och därefter kunna omladdas i brunnen. Kanonerna var så kraftiga att befolkningen på närliggande öar fick öppna sina fönster när försvaret sköt så inte fönstren i husen skulle gå sönder, förhoppningsvis visade militären hänsyn och höll sig från att skjuta under vinterhalvåret.

 

Det finns många myter om att Oscar II fort skulle varit omodernt redan vid invigningen, men det är fel. 1930 ansågs fortet omodernt men behölls ytterligare 24 år i aktiv tjänst. Melker Becker besökte fortet i ett avsnitt av hemliga svenska rum, där ett försvunnet tågsätt skulle hittas. Det misslyckades men istället fick tv-teamet besöka Götiska Batteriet som väldigt få fått beskåda.

4 comments

  • Peter Jagers 10 februari, 2018   Reply →

    Vad hette befästningen när den byggdes? ”Oscars II Fort” luktar dålig svengelska. Kanske Oscar II:es fästning eller skans? Eller möjligen Oscar II:es fort? När kom ordet ’fort’ in i svenskan?

    • Richard Dahlgren 11 februari, 2018   Reply →

      Hej Peter,

      Oscar II fort ingick i vad som kallades för försvarssystemet Älvsborg fästning (bildades 1904). Det ger lite perspektiv på vad som är fort respektive fästning, d.v.s. vad som särskiljer dem. Ordet fort finns med i den svenska ordboken, på originalritningar, samt används flitigt för äldre fortifikationer. När det började användas i svenskan kan jag dessvärre inte svara på, men mycket länge är nog det enkla svaret.

    • Robban 29 oktober, 2018   Reply →

      ”Oscars den andre fort” är faktiskt riktig svenska fick jag lära mig en gång. Genetiv-s ska sättas på ”Oscar” snarare än på ”den andre”.

  • Arne Franklin 9 januari, 2020   Reply →

    När jag låg på KA4 1968-69 gick vi patrullrundor med skarp ammunition i K-pistarna. Bland annat skulle vi gå runt i vallgraven på Oscar den andres fort. Det var hög beredskap på grund av Tjeckoslovakienkrisen så några av de patrullerande killarna var nervösa. En patrull kom tillbaka med tomma magasin. En hare hade fått sätta livet till. Rysshare kanske?

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.