Försvarsvärnet

Kulsprutegevärshatten

På en bergstopp i Dalsland inleddes år 1940 byggnationen av det nya försvarsvärnet som skulle ingå i ett försvarssystem mot den tyska invasionen av Norge under andra världskriget. Uppgiften var att försvara bron strax norrut.

 

Försvarsvärn av denna typ kom att bli mycket vanliga i Dalsland och Bohuslän, och konstruktionen gjorde att de kunde motstå både flygbombning och artillerield. Under kupolen på toppen av värnet fanns skyddsrum och förläggning för besättningen. Värnen kallades för kulsprutegevärshattar (kg-hattar), men även för Lindénvärn efter den fortifikationsofficer som kom på idén.

 

Tills dess att fienden kom närmare och det var dags att komplettera värnen med fältbefästningar i hus och på åkrar så skulle dessa värn göra bergen ointagliga och den dyrbara marken mellan kupolvärnen kunde förbli orörd. Värnen låg ofta så högt att inte ens fiendens stridsvagnskanoner kunde nå dem med direktbeskjutning. Terrängen runtomkring dominerades åt alla håll av dessa värn, inte ens smygande patruller med eldkastare kunde bränna ur soldaterna ur sina skydd.

 

Värnet restaurerades år 2006 av Fortifikationsförvaltningen.

 


Denna artikeln skrevs av Richard Dahlgren.

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.