Den framskjutna enheten

Fortifikatoriskt skydd för räddningstjänstens insatsstyrka

I en tätort med långa traditioner som militärstad finner vi den framskjutna enheten som skulle brukas av civilförsvaret i ofred. Framskjutna enheter spelade en viktig roll i krigstider och stationerades i områden där snabb räddning var av hög prioritet. Således kunde räddningstjänst vara snabbt på plats, trots att vägar och annan infrastruktur riskerat att ha blivit obrukbara av fientliga handlingar.

 

Eftersom de framskjutna enheterna skulle stationeras i utsatta områden så krävdes ett fortifikatoriskt skydd för att skydda den personal som skulle tjänstgöra i enheten. Ibland, som i fallet med anläggningen vi besökte, så byggdes särskilda skyddsrum för de framskjutna enheterna. Inte allt för sällan kunde de även stationeras i redan existerande skyddsrum, som exempelvis ett skyddsrumsgarage. I vissa fall fanns även ett fordonsskydd inuti eller i anslutning till anläggningarna, men den som Fortifikation-Väst besökte hade enbart ett personskydd.

 

I krigstider var det tänkt att delar av räddningstjänstens insatsstyrka skulle flytta ut från den ordinarie stationen till olika delar av kommunen, exempelvis till den framskjutna enheten som omnämns i denna artikeln. Detta gjorde man för att brandstationen var en känslig verksamhet, om den skulle slås ut så skulle det inte längre finnas någon hjälp till förfogande när olyckan väl var framme. Fördelarna blev alltså att räddningstjänsten fanns i fortifikatoriskt skyddade anläggningar på flera platser i kommunen. De kunde således snabbt vara på plats vid en olycka och invänta förstärkning som kunde ta betydligt längre tid om vägar och annan infrastruktur blivit obrukbara.

 

Eftersom styrkan var uppdelad så skulle alla få jobba mer, tätare och längre. Man jobbade i två, möjligen tre, skift åt gången. Om räddningstjänsten i kommunen bestod av 20 man så kunde exempelvis fem av dem skickas till en framskjuten enhet, där de skulle vara stationerade i några skift. Fordon fick de med sig till sitt förfogande om de skulle behöva rycka ut. I krigstider skulle många bli placerade inom räddningstjänsten, då skulle yrkespersoner inom yrket få agera ledare över de krigsplacerade.

 

För kännedom så förkortas de framskjutna enheterna som FE. Bilderna är från besöket vid en bevarad framskjuten enhet, byggd på 70-talet. En av få som än idag är i bra skick.

 


Denna artikeln skrevs av Richard Dahlgren.

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.